Najlepszy przewodnik topologiczny: spiralna struktura kluczem do egzotycznych odkryć

22 marca 2019, 11:52

Specjaliści z Princeton University poinformowali właśnie o odkryciu najbardziej wytrzymałego izolatora topologicznego. To cienki kryształ o strukturze podobnej do DNA czy też spiralnych schodów. Odkrywcy nazwali go topologicznym kryształem chiralnym.



Trwają prace nad piwem z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu

14 lutego 2019, 06:00

Wysoko chmielone piwa składające się tylko z polskich składników, przygotowane z wykorzystaniem zapomnianych odmian rodzimego chmielu opracowuje naukowiec z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Przygotowana technologia ma być również przyjazna dla środowiska.


Wysoko przetworzona żywność skraca życie

12 lutego 2019, 08:52

Szeroko zakrojone francuskie badania wskazują na związek pomiędzy konsumpcją bardzo wysoko przetworzonej żywności, a ryzykiem śmierci. Badaniami objęto dziesiątki tysięcy osób, których dietę monitorowano w latach 2009–2017. Okazało się, że spożywanie gotowych pokarmów, takich jak np. zakupionych w supermarketach gotowych dań, które wystarczy podgrzać, umiarkowanie zwiększa ryzyko zgonu.


Rosjanie – naród narcyzów

30 stycznia 2019, 10:05

Narcyzm nie jest jedynie cechą indywidualną. Od pewnego czasu naukowcy dokumentują istnienie narcyzmu grupowego, czyli nierealistycznego postrzegania wielkości całej grupy ludzi. Specjaliści zaczęli więc zastanawiać się, czy istnieje narcyzm grupowy obejmujący całe narody. Najnowsze badania wskazują, że tak w istocie jest.


Wiemy, co jedli neolityczni mieszkańcy okolic Żelaznej Bramy

17 stycznia 2019, 10:56

Dzięki badaniom naukowców z University of Bristol coraz więcej wiemy o diecie neolitycznych mieszkańców południowo-wschodniej Europy. Naukowcy badali pozostałości pożywienia, znalezione w ceramice liczącej sobie ponad 8000 lat.


Skrajni przeciwnicy genetycznie modyfikowanej żywności najmniej o niej wiedzą

16 stycznia 2019, 05:49

Osoby, które najbardziej zdecydowanie sprzeciwiają się genetycznie modyfikowanej żywności uważają, że wiedzą o niej najwięcej. Tymczasem badania wykazały, że wiedzą o niej najmniej


Nici dentystyczne powiązane z wyższym poziomem szkodliwych chemikaliów we krwi

9 stycznia 2019, 11:00

Niektóre zachowania, takie jak np. używanie nici dentystycznej Oral-B Glide, przyczyniają się do zwiększenia w organizmie koncentracji szkodliwych fluorosurfaktantów (PFAS). PFAS to substancje wodo- i tłuszczoodporne, które zostały w przeszłości powiązane w wieloma problemami zdrowotnymi.


Nowy sposób konserwowania zdrowych pokarmów za pomocą naturalnych związków

4 stycznia 2019, 11:49

Naturalny przeciwutleniacz występujący w otrębach może znaleźć zastosowanie jako konserwant żywności.


Po Bożym Narodzeniu igły sosnowe przydadzą się do produkcji farb czy substancji słodzących

28 grudnia 2018, 12:07

Choinki nie muszą lądować na wysypiskach. Okazuje się, że sosnowe igły można wykorzystać do produkcji farb i substancji słodzących.


Pięciu polskich kardiologów wśród najczęściej cytowanych naukowców świata

6 grudnia 2018, 05:01

Na prestiżowej liście najczęściej cytowanych naukowców świata – ranking Clarivate Analytics 2018 – znalazło się sześciu specjalistów z Polski, w tym pięciu kardiologów związanych z Polskim Towarzystwem Kardiologicznym.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy